mandag 31. mars 2014

Den perfekte kombinasjon



Denne gulrotkaka er resultatet av en avtalt strikke-skravle-kveld med en kjær venninne og en tidlig morgen med baby og bakst på kjøkkenet før kl 07. Utfallet ble godt på alle fronter.



Kaka er skikkelig kompakt og "fudgy", med nydelig kryddersmak. Likevel: Det viktigste er kremen på toppen, som alle vet. Blandet sammen på slump på et par minutter, og den komplementerer gulrotkaka perfekt. Det er vel tilnærmet umulig å trå feil med kombinasjonen av saftig gulrot, varmende krydder, fyldig kokos, mild vanilje og frisk sitron. (Det eneste som kan gjøre den bedre er et tykt lag med crunchy, ristet mandelsmør med kanel, vanilje og havsalt - som jeg lover å legge ut oppskrift på i løpet av uka.)

Vel bekomme!


Perfekt, sunn gulrotkake

  • 4 egg
  • 3 dl sukrin eller annen søtning i tilsvarende mengde *
  • 3 ss smeltet kokossmør, kokosolje eller smør
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 5 dl revet gulrot
  • 3 dl sammalt hvetemel eller annen grov melblanding
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts ingefær
  • 1/2 ts nellik

Pisk eggedosis av egg og sukrin. Bland sammen det tørre, og rør det inn i eggedosisen sammen med kokossmør, gulrot og yoghurt.

Stekes ved 180 grader i 40-50 minutter. Jeg brukte en springform med diameter 18 cm.

* Jeg har mast om det mange ganger før, men jeg sier det likevel: Jeg synes resultatet blir best med en blanding av flere typer søtning, da man får med seg de gode egenskapene til hver type, mens bismaken ikke merkes. Jeg brukte derfor 1,5 dl sukrin, 1 dl splenda og 1 strøken ts steviapulver.

Gulrotkakekrem
  • 1,5 dl gresk eller tyrkisk yoghurt (10 % fett), evt kesam original eller mykrørt philadelphiaost
  • 3 ss smeltet kokossmør
  • 4 ss sukrinmelis
  • frø fra 1/2 vaniljestang
  • revet skall av 1/2 økologisk sitron
Bland sammen ingrediensene, og bre kremen utover den avkjølte kaka. Pass på å røre raskt, siden kokossmøret vil stivne i kontakt med kald yoghurt.

onsdag 26. mars 2014

Hvorfor så stille, lille Persille?

Jeg har vært fraværende lenge nå, jeg er klar over det.

Jeg kunne skylde på at jeg er en travel småbarnsmor.

Jeg kunne skylde på at jeg multitasker lesing om SEM, TEM, AFM, STM, FIB (osv osv) med å ta lappen.

Jeg kunne skylde på at jeg har blitt stolt medblogger for det flotte nettstedet Alternativ Mamma (sjekk det ut!), og jeg derfor har skrevet eksklusivt der en liten stund.

Alt dette har i og for seg rot i virkeligheten, men den største grunnen: Jeg er bitt av strikkebasillen, og det er en lumsk skapning!

Rillestrikket jakke fra heftet Babystrik på pinde 3. Snart ferdig nå, bare monteringen igjen - død og fordervelse!

Joda, jeg strikket før også, og har hatt perioder med både forelesningsstrikking og togstrikking. Dette er imidlertid noe annet. Jeg kikker nesten bare på strikkebilder på Instagram, og sikler over rillestrikk, mønsterstrikk og garnfarger. Plutselig vet jeg navnet på flere utenlandske garnprodusenter, og vet hvilke oppskrifter som er mest poppis i forskjellige sirkler akkurat nå. Når jeg vekkes kl 05.30 (presis - jeg har en nøye innstilt vekkeklokke som skriker nøyaktig da, hver morgen), er det første jeg tenker på hva jeg skal strikke.

Åh, hvorfor er jeg utstyrt med en hjerne som så lett lar seg besette?

Bella Baby-topp fra samme hefte som over. Så søt! Det er kanskje på tide at jeg endelig strikker noe rosa...

Strikking gir meg muligheten til å føle meg produktiv gjennom de lange permisjonsdagene. Jeg får kanskje ikke strikket veldig mye gjennom en babydag, men et par rader her og et par fellinger der får jeg alltids til. Det er utrolig tilfredsstillende å faktisk gjøre noe. Lage noe.

Gul- og hvitstripete sommerdrakt. (Fargene blir visst helt rare når jeg laster opp bilder til bloggen.)
Egenkomponert seleshorts av babyshortsen fra Den store guttestrikkeboka.

Jeg som før satte meg foran pc'en og surfet rundt i en times tid etter babyleggetid, setter meg nå og klikker strikkepinnene målrettet mot hverandre. Hvert ledige øyeblikk er et potensielt strikkeøyeblikk! Hvilket minner meg på: Jeg har enda ikke strikket noe i kveld, og det må jeg gjøre noe med! Onsdag kveld er pannekakekveld når Mr M kommer sent fra jobb, men aller først: Strikking!

Meeen vi har gjort litt andre ting siden sist også. Vi har lekt sommer inne mens det har vært snøstorm ute.

Mange ganger. Åh, sommer, kom til meg!

Jeg har eksperimentert med en naturlig søtet kake til en bursdag som kommer veldig snart.


Jeg har bakt nydelige skoleboller med massevis av kokosvaniljekrem! Og kjøpt verdens nydeligste fat.

Og laget nesten fire liter mandelsmør. Avhengig jeg? Neeeida.

fredag 14. mars 2014

Bangarang!

Denne hellige saken. Denne gule, grønne, prikkete, bøyde saken. Denne søte, deilige, myke, allsidige saken.

Banan.



I en av pekebøkene vi har i hylla er en side med en apekatt og påskriften "apen elsker bananer - nam nam". Hver gang jeg leste den for snuppa, fortalte jeg at "mamma og pappa elsker også bananer - og det kommer du også til å gjøre når du blir stor". Det fikk jeg rett i.

Dersom vi skreller en banan, kommer hun fykende bortover gulvet som om hun hadde en rakett i rumpa, og klatrer opp på oss med en iver så hun nesten deiser i bakken. Det skulle ikke overraske meg om hennes første ord blir "naaan", eller noe i den dur.



Vi har til enhver tid en haug bananer i hus, ikke sjeldent nærmere 20-30-40 stk. Jeg blir nesten (men bare nesten) litt flau når jeg tenker på hvor mange bananer vi spiser i løpet av et år. Naturelle, i grøt, i smoothier, som iskrem, i pannekaker... Mulighetene er mange!

Denne kaka/sconesene/muffinsene/hva man vil ha det som, ble til da jeg eksperimenterte til ettårsdagskaka som skal lages om en tre ukers tid. Resultatet fikk ikke den lette, luftige konsistensen jeg var på jakt etter til en bløtkake, men derimot fikk jeg et veldig godt annet bakverk ut av det! Kaka er sunn og naturlig søtet, og passer perfekt til små som til store. Vel bekomme!


Bananscones (eller bananmuffins, eller banankake)

  • 2 dl havremel*
  • 2 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt **
  • 50 g smeltet smør ***
  • 3 godt modne bananer
  • 2 egg

Bland alle ingrediensene. Fordel røra i muffinsformer for muffins, i klatter på bakepapir for scones, eller i kakeform for kake. Steketiden vil variere etter størrelsen på det du lager, men 180 grader er passelig steketemperatur. Følg med og følg intuisjonen din, så blir det bra!

* Bruk nærmere 3 dl havregryn for å få 2 dl havremel. Du kan male det med stavmikser eller i foodprocessor, eller du kan la den være hele havregryn for litt tekstur.
** Utelat for å gjøre det babyvennlig.
*** Usaltet for babyvennlighet.



PS: Tittelen er en ikke ukjent Skrillex-sang, for den som ikke tok den umiddelbart. Ja, vi er rare og tørrvittige når det gjelder å sette kallenavn på ting. (Bangarang = banan med en schwung...get it? Hahaha...)