tirsdag 26. november 2013

Konfektbrownies med søtpotet

Vil du ha en sunn og god konfektkake? En som er myk og kremete, fyldig og kraftig? En du kan nyte i små biter - eller som du kan spise hele av selv? Let ikke lenger, for du har herved funnet den!

Ser den ikke riktig så julete også, i disse ventetider? 

(Jeg skal innrømme at jeg har klart å slette oppskriften etter jeg lagde den, så denne er skrevet etter hukommelsen. Jeg er imidlertid nesten hundre prosent sikker på at den er riktig. Rotehue...)


Søtpotetbrownies

  • 1 medium søtpotet, ca 2 dl kokt og most
  • 1 egg
  • 50 g smeltet kokosolje
  • 1/2 dl kokosmel
  • 1/2 dl kakaopulver
  • en klype salt
  • stevia etter smak - valgfritt (søtpoteten er veldig søt i seg selv, så det er ikke sikkert det er nødvendig)

Stekes ved 180 grader i 20-25 minutter. Røra passer til en liten springform eller annen liten kakeform. Brownien smaker best rett fra kjøleskapet (eller fryseren).

lørdag 23. november 2013

Brød for små mager



En ting jeg har oppdaget, som jeg ikke var klar over før jeg "begynte med baby", er alt fokuset på jern. Spesielt når man lager all maten til babyen selv, er det mye mas om å sørge for tilstrekkelig jerninnhold. I ferdigkjøpt babygrøt er det tilsatt jern, men det er absolutt ikke noe problem å pimpe jernet i hjemmelaget mat heller! Jeg tok på meg saken, og bakte et brød fylt med jernrike ingredienser: Fullkorn, hirse, chiafrø og tørkede aprikoser.

Veslesnuppa er ikke så dreven på å spise brød enda, men hun koser seg med brødbiter med avokado og eggeplomme på. Vi øver på å spise selv, men det er virkelig ikke lett å få brødbiten inn i munnen, framfor å gjemme den i neven! Sakte men sikkert går det framover likevel.

Jeg har ikke tatt meg bryet med å regne ut jerninnholdet i oppskriften, fordi det er mer pressende ting for øyeblikket (*kremt* eksamen som jeg ikke leser til). Uansett tror jeg at dette er et superdupert super-jernbrød, og jeg vet at det er et superdupert babybrød!


Jernrikt grovbrød

  • 5 økologiske, tørkede aprikoser + 1 dl kokende vann
  • 2 dl hvetemel
  • 2 dl sammalt hvete fin
  • 1 dl hirseflak
  • 3 ss chiafrø
  • 1/2 ts gjær
  • 2 dl appelsinjuice eller vann
Hell det kokende vannet over aprikosene, og bløtlegg i ca 20 minutter. Kjør dem til puré med stavmikser eller lignende.

Bland sammen alle ingrediensene. La deigen stå over natta, i ca 10-12 timer (eller opptil 18 timer). Det går sikkert an å la brødet heve kortere, men jeg er stor tilhenger av denne enkle, eltefrie metoden.

Fordel brøddeigen i 2 minibrødformer, og stek brødene ved 220 grader i ca 30 minutter. Du kan eventuelt bruke en vanlig brødform og justere steketiden deretter. Brødet vil nok bli litt lavt, men med halvannen deigporsjon, kan jeg tenke meg at det blir perfekt.

Minibrødskivene passer akkurat til å skjære i tre biter på langs og tre biter på tvers, slik at vi får ni jernrike brødbiter (her med avokado) for en baby å øve seg på. Eller eventuelt kaste rundt i stua - som i dag. (Jeg finner brødbiter på de merkeligste steder om dagen!)

Ha en nydelig helg, alle sammen!

søndag 17. november 2013

Hva jeg ikke visste før henne

Da snakker jeg ikke om slike klisjeer som hvor lite småbarnsforeldre får sove om natta, hvor mye man må amme, eller hvor intenst slitsomt det kan være. Jeg snakker ikke om at babyer ikke liker å ligge på magen på gulvet i lengden, eller at ikke alle babyer sover når vogna står stille.

Tre ting har jeg lært.



Når hun er trøtt, gnir hun seg i øynene. Skikkelig. Med hele neven. Gni. Gni. Gni. Det er ikke bare en tegneseriegreie, altså.



Geipen kommer fram når hun blir redd, lei seg eller for sliten. En geip som i at hun vrenger hele underleppa ut i en overraskende karikatur. Da er vrælet ikke langt unna, og det er bare å rushe til unnsetning eller forskanse seg.



"Nam" er en virkelig lyd. En spiselyd når en baby får en spesielt god skje med mat i munnen. En faktisk eksisterende, ordentlig godlyd.


Hva jeg ikke enda vet: Hvor stor kjærlighet kan vokse seg.

torsdag 7. november 2013

Eplepannekakeringer

Denne oppskriften skulle vært postet for lenge siden. Den har ligget og godgjort seg som et utkast en god stund nå, og for å ikke utsette det ytterliger - uten videre snakk - har dere den her.



Sesongen for norske epler er nesten over, men det er fortsatt mulig å kapre et par om du løper til butikken (skynd deg, skynd deg!). Eplene er virkelig noe av det beste naturen har å by på her i landet. Noe av det beste med høsten - så vakre, med rosaskjær i det hvite, og så smakfulle. Uff, nei, nå var det snakk rundt grøten (pannekakene igjen). Jeg skal gi meg.

Uansett. Disse pannekakene er mer som en hybrid mellom eplekake og pannekaker, så om det er noe som tiltaler deg, er det bare å sette igang!

Eplepannekakeringer

  • 1 eple, gjerne et norsk et, skåret i relativt tynne skiver (maks 1/2 cm)
Pannekakerøre:
  • 1 egg
  • 1 toppet ss kokosmel
  • 1 ss melk
  • 1/2 ts bakepulver
  • et dryss kanel
  • en klype salt
  • noen dråper stevia
Bland ingrediensene til røra, og la den svelle litt. Dypp epleringene i røra, og legg dem i en middels/litt under middels varm panne. Det kan være litt småtrøblete å dekke epleringene helt, men ikke la deg plage av det. Smør på og improviser - bland i litt mel om den blir for tynn. Stek til de er lysebrune, og nyt eplekakepannekaker!


mandag 4. november 2013

Verdens beste nøttesmør?

Nøttesmør må være den mest fantastiske oppfinnelsen noensinne, og dette nøttesmøret overgår det meste! Det er en perfekt kombinasjon av ristede nøtter og karamellaktig søtt, med varmende kryddertoner under. 'Nuf said. Nå - gå og lag det!

Verdens beste nøttesmør

  • 1 dl mandler
  • 1 dl valnøtter
  • 1 dl cashewnøtter
  • 6 dadler
  • 1 ss kokosolje
  • 1 ts kanel
  • 1/4-1/2 ts salt (ettersom hvor glad du er i salt karamell og salte nøtter)
Varm ovnen til 160 grader. Legg inn mandlene på et bakebrett. Etter 10 minutter tilsetter du valnøttene og cashewnøttene, og lar stå i 5 minutter til. Ta nøttene ut av ovnen og la dem avkjøle seg litt.

Har nøttene sammen med resten av ingrediensene i en foodprocessor, og kjør til det er glatt. Dette vil ta 15-20 minutter, og du må skrape ned sidene underveis. Tilsett eventuelt et par ss vann til slutt for å få det enda glattere. Oppbevares i et tett glass i kjøleskap.

Nøttesmøret varte ikke lenge nok til at jeg rakk å ta bilder av hva jeg brukte det til. Her er en dyrekjeks dyppet i den siste resten. Så utrolig godt! Flodhesten ser fornøyd ut, den også.

Jeg er vel ikke alene om å elske nøttesmør? Her i huset går det minst ett glass peanøttsmør i uka, og gjerne cashewsmør og kokossmør i tillegg. Dette nøttesmøret er noe helt for seg selv i det at jeg får ha det helt for meg selv, siden Mr M er allergisk mot valnøtter (og ikke kan fordra dadler). Muahaha!

fredag 1. november 2013

Snickerskake



Plutselig var vi i november. Plutselig har jeg en syv måneder gammel baby på fanget. Hvor ble oktober av? (Hvor ble året av?) Dagene er så korte her oppe i Trondheim nå, og det merker jeg spesielt på lyssettingen når jeg tar bilder. Jeg er besatt av dagslys til bildene mine - lampelys blir virkelig ikke det samme. Heldigvis er jeg ofte hjemme på formiddagen slik at jeg kan suge inn det lille lyset som er. (Noen fordeler må det være med å være studentmamma!) Foruten manglende bildelys er jeg egentlig (i overkant) glad i høstmørket. Det må være noe med den rolige melankolien som tiltaler meg. Dessuten er mørke kvelder alltid en grunn til å bake kaker!

Jeg er alt for å ha "skikkelige" kaker når man har lyst på det. Likevel er det greit å ha litt lettere og sunnere versjoner til hverdags. Da kan man passe inn kake hver eneste dag - til hvert eneste måltid om man har lyst - og det byr ikke meg imot!

Jeg har hatt denne oppskriften i bakhodet i månedsvis, men først nå har jeg fått testet den ut. Dette er min versjon av Snickerskake - den seige, klissete, salte, søte, mektige og veldig gode kaka. Den er fremdeles alle disse tingene, men med betydelig mindre mengder sukker. Det viser seg visst at man kan få både i pose og sekk. Og i kakeform.


Snickerskake

Bunn:
  • 30 g Sætre speltkjeks (ca 15 stk) evt andre valgfrie kjeks, gjerne Ritz
  • 60 g salte peanøtter
  • 40 g Sukrin Gold eller Sukrin 
  • 1 ss honning, yaconsirup, lønnesirup eller lignende
  • 1 eggehvite, stivpisket
Knus kjeksene i en pose. Grovhakk peanøttene. Bland kjeks, peanøtter og sukrin i en bolle. Stivpisk eggehviten med honning (eller hvilken annen sirup du velger). Bland dette med resten.

Klem deigen ned i en liten form. Jeg brukte en mini-hjertespringform, men jeg tipper på at en form på ca 15x20 cm er passe. Eventuelt kan du bruke muffinsformer av silikon. Kort da ned på steketiden.

Stek bunnen ved 180 grader i ca 15 minutter.

Karamell:
Inspirert av Kristine sine mikrokarameller
  • 1 dl fløte
  • 1/2 dl Sukrin Gold eller Sukrin 
  • 1 ss honning, yaconsirup, lønnesirup eller lignende
  • 1/2 ss smør
Bland alle ingrediensene i en mikrobølgeovnsikker bolle med høye kanter. Kok på full effekt i mikrobølgeovnen i 4-5 minutter. Rør om et par ganger underveis. Blandingen skal være lys karamellbrun og tykk. Pass på - det er veldig varmt! (Advarsel fra en kokk som er veldig flink til å brenne seg på alt mulig rart.)

La karamellen avkjøle seg og tykne en liten stund. Hell den over bunnen. Sett kaka i kjøleskapet.

Doble gjerne oppskriften dersom du har en større form enn miniformen min. Karamellaget kunne gjerne vært litt tykkere, synes jeg. 

Sjokoladelokk:
  • 1 eggeplomme
  • 15 g kokosolje
  • 15 g kakaosmør (eller kokosolje)
  • 1 toppet ss kakaopulver
  • 1 ss Sukrinmelis
  • noen dråper stevia
Smelt og avkjøl kokosolje og kakaosmør. Visp sammen alle ingrediensene til en glatt sjokoladekrem. Hell den over kaka, og sett kaldt til den er stiv.